Akupunktur
364.000 danskere har benyttet sig af akupuntur behandling inden for det sidste år

Kort om teorierne bag traditionel kinesisk akupunktur
Akupunkturen er benyttet i Kina og andre asiatiske lande gennem flere tusinde år og har sin oprindelse særligt i Taoisme, men også anden kinesisk tænkning og kultur.
Skønt vestlig videnskab anser Traditionel kinesisk behandling for virkningsløs og de bagvedliggende teorier som overtro, har praksis igen og igen vist, at den gamle lægekunst stadig er værd at tage alvorligt og har meget at tilbyde også mennesker i vesten.

Taoisterne arbejdede blandt meget andet med studier af naturens kredsløb, rytmer og funktioner, og undersøgte og klarlagde de forskellige love, der gælder i naturen. De udviklede blandt andet teorien om hvordan alt i naturen er opbygget af de fem elementer vand, træ, ild, luft og jord og teorien om dynamikken mellem YIn og Yang, der blandt andet udmønter sig i det de kaldte for Qi (udtales tji), som er det vi arbejder med indenfor akupunkturen. Qi kan bedst beskrives, som den kraft der gør at noget er levende, og er således en af de vigtigste drivkræfter bag alle funktioner i naturen - også mennesket.

Taoisternes viden blev nedskrevet i det der idag kaldes "Klassikerne". Disse omfattende værker danner den teoretiske basis for megen traditionel kinesisk tænkning og videnskab, således også forståelsen af sundhed, sygdom og behandling.

Mange af de nævnte teorier gælder også for mennesket - som jo er en del af naturen - og formidler således en anderledes forståelsesramme for opfattelsen af menneskekroppens opbygning og funktion end vi er vant til. Skønt meget opfattes anderledes og der bruges andre ord og begreber om mange ting, bidrager de kinesiske teorier alligevel med et ganske præcist og anvendeligt udgangspunkt for forståelsen af sundhed og sygdom. Og ikke mindst et brugbart og efterprøvet behandlingssystem, baseret på balance og ubalance i det enkelte menneske og dets forhold til omgivelserne.

Også her i vesten er mange i vor tid begyndt at anerkende, at hvis naturens kredsløb og rytmer af en eller flere grunde forstyrres kommer de ud af balance. Denne ubalance skaber ændringer i mange af naturens forskellige funktioner. På samme måde er også mennesket præget af kredsløb og rytmer, som kan komme ud af balance og skabe ændringer i mange sindrige funktioner. Den slags ubalance kalder vi i vesten for sygdom, som kan ytre sig gennem mange forskellige symptomer.

Sådan fungerer traditionel kinesisk akupunktur
Taoisterne forstod altså, at også et menneskes krop gennemstrømmes af Qi, og at vi bl.a derfor er tættere forbundet med naturen og alt levende end vi måske lige går og tænker på til dagligt. Taoisterne opdagede desuden, at kroppens Qi er direkte tilgængelig i et net af af "kanaler" - kaldet meridianer - som løber overalt i kroppen. De kan ikke ses med øjet, men kan meget forsimplet sammenlignes med et usynligt elektrisk kredsløb. Hvis Qi strømmer frit og naturligt har vi det godt og alt fungerer som det skal. Men hvis strømmen af Qi blokeres og stagnerer kommer der ubalance i systemet og der opstår med tiden smerte og andre problemer.

På de forskellige meridianer er der punkter, som særligt effektivt kan bruges til at påvirke Qi og dermed hjælpe kroppens funktioner tilbage til den rette balance.
Når akupunktøren sætter nålene i akupunktur punkterne påvirkes strømmen af Qi. F.eks kan en blokering af Qi opløses, ubalancer genoprettes og smerten lindres og ofte helt forsvinde. De rigtige punkter ligger ikke nødvendigvis der, hvor symptomet viser sig, men kan ligge langt væk på den eller de meridianer, der løber gennem smerteområdet. Det er forklaringen på, hvordan det kan lade sig gøre at behandle f.eks hovedpine ved at sætte nåle i punkter på foden, eller fordøjelsesproblemer med indstik i underbenet - forhold der umiddelbart kan synes uforståelige, men som både kan forklares teoretisk og finder sted i praksis.

Traditionel kinesisk akupunktur er individuel behandling baseret på individuel diagnose
Mennesker er forskellige og derfor varierer ubalancerne naturligvis fra person til person alt efter alder, køn, kropsbygning, mentale tilstand osv. Desuden kan forskellige ubalancer fremkalde de samme symptomer. Derfor er akupunktur behandlingen ofte forskellig fra person til person, selvom de har nogenlunde de samme symptomer. F.eks findes der mere end 10 ubalancemønstre, som kan forårsage hovedpine.

Før akupunktøren kan sætte de rigtige nåle, laves der en grundig diagnose, som sigter mod at finde netop den eller de ubalancer, som forårsager de aktuelle symptomer. På dette grundlag afgøres hvilke af de mere end 350 akupunktur punkter, der skal anvendes i dit tilfælde. (Bare rolig - man benytter sjældent mere end 5 til 10 forskellige punkter pr behandling).

Det siger sig selv at det kræver en ganske grundig uddannelse og erfaring at finde rede i alt dette. Derfor er det en god ide at checke sin akupunktørs uddannelse før man lægger krop til. Et godt sted at gøre dette er på brancheforeningen Praktiserende Akupunktørers hjemmeside, hvor man også kan finde akupunktører i nærheden af hvor man bor.

Veluddannede akupunktører er i Danmark RAB godkendt som akupunktør og medlem af en brancheforening - mange i Praktiserende Akupunktører.

Andre former for behandling

Moxa
Moxa behandling er ofte en nødvendig del af akupunkturbehandlingen.
Læs mere
Cupping og Gua Sha
Cupping og  Gua Sha er behandling med henholdsvis glaskopper og massage af huden med en jade sten.
Læs mere
Urteterapi
Traditionel Kinesisk urte terapi gør den traditionelle kinesiske lægekunst til et fuldt udbygget behandlingssystem.
Læs mere

Sådan foregår en behandling

Når du kommer til den første behandling skal du afsætte ca halvanden time. Vi laver først en grundig traditionel diagnose og fastlægger behandlingsprincippet. Derefter følger selve behandlingen, som kan bestå af en eller flere af de traditionelle kinesiske teknikker, du kan læse om her på siden.
Du kan nogle gange nøjes med en enkelt behandling, men som regel er der brug for flere. De efterfølgende behandlinger varer en time og omfatter en kort samtale, hvor vi følger op på diagnosen og derefter forsætter med den egentlige behandling .

Læs mere
Kontakt mig for en uforpligtende snak